<< gorgel << cinema
synopsis
In het Franse dorpje Lansquenet heeft de tijd stilgestaan, totdat de mooie jonge Vianne Rocher en haar dochtertje in dit vriendelijke maar ingedutte plaatsje een chocolaterie opent. Ze blijkt over een magische gaven te beschikken door voor elke inwoner de juiste soort chocolade te kiezen. De streng gelovige, stugge dorpelingen smelten voor haar. Hun verborgen verlangens komen naar buiten en iedereen lijkt opener en vrijer te worden. De conservatieve burgemeester ziet zijn macht verdwijnen en spant de strijd aan tegen deze vernieuwing. Als dan ineens ook een knappe vreemdeling in het dorp verschijnt, die bij Vianne zelf van alles losmaakt, is dit nog maar het begin van een zeer passionele relatie.
reacties
Echt een puike film. Thema conservatieve gemeenschap spreekt me redelijk aan en daar is een mooi verhaal van gemaakt.
jannemanneman
Geplaatst: 2010-08-31 op 13:51:43
Ik kan me van deze film niet alles meer herinneren, behalve dat 'de conservatieve vervelende dominee blijkt (hoe hypocriet) zelf een chocolaliefhebber en wordt uiteindelijk op een genante manier betrapt, al chocolade-etende'. Ik heb die scene als een bar en vies cliche ervaren. En de zoetheid van de film in het algemeen stond me ook tegen. Maar misschien moet ik de film nog maar eens bekijken. (Als jij 'm zoooo goed acht.)
Gerbenn
Geplaatst: 2010-08-31 op 13:54:15
Wat ik wel een tof gegeven vond was dat het dochtertje een beetje lijkt te lijden onder de verhuisdrift van de moeder, maar dat dit niet opeens op het eind van de film, tegelijkertijd met alle andere problemen, is opgelost.
Gerbenn
Geplaatst: 2010-08-31 op 13:54:37
Leg nog eens nog wat meer uit, waarom de film maar liefst 5 mokken verdient...
Gerbenn
Geplaatst: 2010-09-01 op 12:57:07
Denk dat het meer een gevoelskwestie is bij deze film, ook al kun je een hekel hebben aan zo'n 'argument'. De hele thematiek rond conservatief vs progressief is daarin niet het belangrijkst. De parallel die getrokken wordt met chocolade en het menselijke om hier aan toe te geven vind ik leuk gevonden. Toch wel enigzins tegenstrijdig met conservatieve houdingen, die vaak op gevoel van veiligheid gestoeld zijn.
Verder vind ik de sfeer in de film heel fijn. Tot het einde van de film had ik niet het gevoel dat het goed ging komen, en dat terwijl ik hem al eens eerder had gezien. Het wordt neergezet als een sprookje en dat vind ik leuk gedaan. Of het technisch gezien de beste film ooit is? Nee. Wat dat betreft inderdaad niet 5 mokken.
jannemanneman
commentaar naam
rating
filmsuggesties