<< gorgel << cinema
Vicky Cristina Barcelona

regie
Woody Allen
scenario
Woody Allen
muziek

cast
Rebecca Hall
Scarlett Johansson
Javier Bardem
Penélope Cruz
Christopher Evan Welch
jaar
2008
land
Spanje
Amerika
genre
Drama
Comedie
onderwerp
Relaties
tijdsduur
96 minuten
synopsis
Vicky (Rebecca Hall) en Cristina (Scarlett Johansson) zijn twee Amerikaanse vrouwen die de zomer in Barcelona doorbrengen. Daar ontmoeten ze een Spaanse schilder (Javier Bardem) en diens mooie, maar knettergekke ex-vrouw (Penélope Cruz). Samen raken ze verwikkeld in een romantisch avontuur dat voor sommige van hen een tragedie en voor andere een wonder is.
reacties
Het verhaal kabbelt voort als elke Woody Allen-film. En dat is misschien wel het grootste minpunt voor zijn film(s). Je mag niet zeggen dat er weinig gebeurt, maar erg spannend is het allemaal niet. De mensen zijn met elkaar aan het praten en her en der worden grapjes gemaakt. Grapjes die de mondhoeken omhoog bewegen, maar verder komt het niet. Intens genieten is er niet bij.

Het begin van de film vond ik bijzonder lui. Een beschrijving van 2 personages en hoe ze omgaan met liefde. Het haalde voor mij de spanning uit het eerste deel van de film weg. Het was niet boeiend hoe de personages reageerden in een bepaalde situatie, maar eerder ergerlijk. Het leek meer op een invuloefening dan op een kennismaking met de personages. Allen ontsteeg hier nooit, op wat voor manier dan ook, zijn uitgangspunt.

Toen het personage van Penelope Cruz in de film geďntroduceerd werd, kreeg de film wat spanning en richting mee. En tegen het einde van de film was ik ook redelijk tevreden over het eindresultaat van het verhaal. Alleen de veelgebruikte maniertjes van Woody Allen vond ik toen nog vervelend; het neurotische typje, of het wegdromen geaccentueerd door de saaie omgeving.

Eigenlijk zijn Woody Allen films in een woord te vatten: relaties. Jammer dat hij zichzelf niet uitdaagt en nieuwe beeldtaal voor zijn onderwerp zoekt.
jannemanneman
commentaar naam
rating
filmsuggesties