<< gorgel << cinema
Blue Velvet

DVD
regie
David Lynch
scenario
David Lynch
muziek
Angelo Badalamenti
cast
Isabella Rossellini
Kyle MacLachlan
Dennis Hopper
Laura Dern
jaar
1986
land
Amerika
genre
Drama
Thriller
onderwerp
Misdaad
Mysterie
tijdsduur
120 minuten
synopsis
In 1986 brak de breinpoker van David Lynch voorzichtig door bij het grote publiek met Blue Velvet. De verhaallijn is eenvoudig. Een nieuwsgierige jongeman (Kyle MacLachlan) ontdekt in een opgeruimd provinciestadje een onderstroom van sadomasochisme en geweld. Kiest hij voor de Amerikaanse droom of neigt hij naar de schaduwzijde? Lynch schetste beide werelden met precisie. Aan de ene kant de gemoedelijkheid van de geschoren gazonnetjes, de vriendelijk zwaaiende burgerij en de onschuldige tienermeisjes. Aan de andere kant de ongebreidelde ontaarding, verbeeld door een maniakale drugsdealer (Dennis Hopper) die zichzelf en een nachtclubzangeres(Isabella Rosselini) op alle mogelijke manieren onteert. Blue velvet is een gelaagde film, een wakende droom die je meevoert naar alle uithoeken van de condition humaine. Cineast David Lynch laat de interpretatie van zijn werk graag aan de kijker over. 'Je hebt acteurs, die geven je een gevoel, en je kunt er als kijker van maken wat je wilt, dat is het,' aldus de interviewschuwe Lynch op het New Yorkse filmfestival van 2001.
reacties
Waarschijnlijk zie ik iets over het hoofd, want heel erg briljant vond ik deze film niet. Wel weer dat sfeertje, maar waarschijnlijk moet je daar eerst een paar ander lynch-films voor gekeken hebben.
jannemanneman
Geplaatst: 2006-04-21 op 10:13:11
It's a strange world. Alleen al om de openingsscene zou deze film 4 sterren moeten krijgen, het geeft een prima voorproeve voor de loop van de rest van de film. Een naargeestige droom, waarvoor je zelf gekozen hebt.

Gelukkig ben ik de film nogmaals gaan kijken, want ik had het gevoel dat ik de vorige keer veel had laten liggen.

De slotscene van de film mag er ook wezen trouwens. Een even dromerig aanvoelende omgeving als in het begin, waarin je jezelf gelijk ongemakkelijk voelt, maar nu met een stukje overwonnen realisme.
jannemanneman
commentaar naam
rating
filmsuggesties