<< gorgel << cinema
synopsis
Nieuwe film van de maakster van őles flottantes en Guernsey. De onderlinge verhoudingen tussen negen leden van de familie Ede van Graswinkel worden blootgelegd als pater familias Konraad per brief aankondigt niet langer te willen leven. Het is bijna een jaar geleden dat zijn vrouw stierf en zonder haar is het leven niet meer de moeite waard. De familie is geschokt over hun vaders wens. Konraads dochter Maria, vindt het belachelijk en tegennatuurlijk en besluit te doen alsof er niets aan de hand is. Zijn kleindochters, die het al druk genoeg hebben met hun eigen problemen, hebben geen zin om over de kwestie te praten. Alleen Konraads schoonzoon Ernst (Jan Decleir) toont begrip voor het verlangen van de oude man. Onderkoeld, intiem portret van mensen die vůůr alles willen voorkomen dat emoties de overhand krijgen.
reacties
Ik vond het een aardige film, maar was niet zo weggeblazen als bij Guernsey. Het zal wel komen doordat Leopold bijna dezelfde beeldtaal gebruikt als in haar vorige film en dat is ook gelijk mijn grootste kritiekpunt: ze is niet echt gegroeid als filmmaker. Ook al beweerde ze in het vraaggesprek na de vertoning dat ze verder is gegaan in haar creatieve onderzoek. Prima, maar misschien moet ze wat grotere stappen zetten.

De metaforen die ze gebruikt hebben niet de diepte van haar vorige film. De regie klopt wel en ziet er weer sober en grauw uit, ik kan me niet herinneren dat ik ook maar 1 camerabeweging gezien heb. Guernsey had tenminste scenes die ambigu waren, maar Wolfsbergen lijkt te verwachten dat dezelfde beeldtaal automatisch dezelfde diepgang met zich meebrengt.
jannemanneman
commentaar naam
rating
filmsuggesties