<< gorgel << cinema
synopsis
Roadmovie over een disfunctioneel Amerikaans gezin (man, vrouw, zoon, dochter, grootvader en oom) die met zijn allen in een oude, gele VW-bus op weg gaan naar Californië. Dat doen ze voor de negenjarige dochter Olive, die is op gelukkige wijze is doorgedrongen tot de finale van de Little Miss Sunshine-competitie. Scenarioschrijver Michael Arndt en het regisserende echtpaar Jonathan Dayton en Valerie Faris weten de valkuilen van het genre - voorspelbaarheid, een geforceerd happy end, overdreven buitenissige karakters - met succes te omzeilen.
reacties
'We.. have.. a.. winner! We have a winner!'

Bijzonder sympathieke film met een geweldige finale. En dan nog eens de fantastische muziek in deze film, JAWEL! Beste film van dit jaar tot nu toe.

Wat er dan zo goed is aan deze film? Het heeft interessante personages waardoor je wil weten wat er gaat gebeuren. Het heeft grappige en ontroerende scenes. En daarnaast is de film behoorlijk vormgegeven.

Vijf sterren is weer net te veel van het goede. Er gebeurd weinig in de film wat we nog niet eerder hebben gezien en de film wijkt weinig af van een doorsnee indiefilm. Beste feelgood film van het jaar is het zeker.
jannemanneman
Geplaatst: 2007-03-17 op 09:54:10
Gisteren heb ik deze film nog een keer gezien en ik kom tot de conclusie dat 4 sterren een mooi aantal is voor deze film.

De film speelt mij net iets te veel op algemene hilariteit. Er zijn net iets te veel rariteiten in de film gestopt, zodat het op mij een beetje als een gimmick overkomt; neem alleen al die oude vw-bus.
jannemanneman
Geplaatst: 2007-11-09 op 14:00:45
Dat laatste... die gimmicks. Wat mij betreft zou je dat inderdaad 'vervelend' kunnen vinden, maar het bijzondere is dat die gimmicks werken. Ik moet echt lachen en ook hard lachen om de toeter. Dit, terwijl deze grappen normaal op de zenuwen werken en 'wegkijkmomenten' worden. De rariteiten waar je het over hebt zijn hier briljant. Ook cliché's als 'naar elkaar toegroeien' 'elkaar accepteren ondanks', en eigenlijk ook al 'dingen uit Amerika aan de kaak stellen' kunnen bijna niet meer in films. Maar in deze wel. Bovendien: de geweldige finale is eigenlijk een briljant, hilarische, geweldige, huilen van het lachen finale. Het moet dus wel zijn dat je mening niet klopt: vijf sterren, zeker.
Gerben
Geplaatst: 2007-11-15 op 13:19:12
Ik vind het lastig als een discussie over film eindigt in een welles-nietes of het al dan niet werkt. Kun jij aangeven waarom jij vindt dat het werkt? Ik weet niet of ik dat kan.

Ik denk dat ik het toch moet zoeken in originaliteit, terwijl jij zegt dat het ondanks dat wel werkt. Ik vind het, net als jij, een erg goede film, maar dit soort puntjes doen afbreuk aan de film als een op zichzelf staand werk. Het blijft een leuke kijkervaring, maar daar houdt het voor mij ook op. Misschien voer ik het nu te ver door, maar ik denk dat mijn grootste verwijt (als je het al zo mag noemen) is, dat ze een te veilige film hebben gemaakt en niet voor de artistieke uitdaging zijn gegaan, terwijl ze dit wel op veel punten zo doen overkomen.
jannemanneman
Geplaatst: 2007-11-16 op 14:23:02
Ik ben voor Jan.

4 sterren. De film is erg leuk, maar heeft te veel kleine "mankementen" om een 5 sterren film te zijn.

Een film moet op alle punten sterk zijn om de 5 te halen. Dat lukt hier niet.

Blijft een erg leuke film natuurlijk.
Mic Uurloon
Geplaatst: 2007-12-11 op 17:17:09
Daarmee ben ik het niet helemaal eens Chielboom. Er zijn wel basispunten waarop een film te beoordelen is, maar hoe belangrijk ze zijn hangt van de film zelf af. (Een natuurfilm ga je ook niet afkraken om zijn slechte acteerwerk.) Een film moet wel de gelegenhied krijgen om op zichzelf beoordeeld te worden. Nu ik dit zo tiep krijg ik het gevoel dat je dat ook helemaal niet bedoelde..
jannemanneman
Geplaatst: 2007-12-11 op 23:19:42
Jemig J&W, je lult jezelf helemaal de verkeerde kant op.

Laten we het er maar op houden dat we hetzelfde bedoelen.

Je gaat een Haneke film niet op z'n soundtrack beoordelen immers, maar Funny Games kan nog best 5 sterren scoren, want de film is op al zijn punten sterk.

Mic Uurloon
commentaar naam
rating
filmsuggesties