<< gorgel << cinema
synopsis
Niets is wat het lijkt in deze geslaagde bankovervalfilm van Spike Lee, die zijn stijlvolle regie lardeert met venijnige terzijdes. Dalton Russell (Clive Owen) heeft de perfecte bankoverval uitgedokterd. Maar zoals gebruikelijk in dit genre loopt het plan uit de hand. Lee pompt de film in het begin vol adrenaline, om gaandeweg terug te schakelen naar vlijmscherpe dialogen en een sterk psycholisch spel tussen boeven en dienders. Jodie Foster is te zien als 'bitch in krijtstreep'. Zij stiefelt gewetenloos heen en weer tussen de burgemeester, de bankdirectie en de overvallers.
reacties
De link met Amerika na 11 september 2001 is snel gelegd. Soms wordt het iets te opzichtig naar voren gebracht. Alle personen die uit de bank komen na de overval worden als potentiële misdadigers beschouwd en ook op die manier behandeld. Een man die onder verhoor zijn ontnomen tulband eist vraagt zich hardop af wat er gebeurd is met zijn burgerrechten.

Het verhaal zit sterk in elkaar en wordt vakkundig in mooie beelden verteld. De film is alleen niet boeiend genoeg voor een tweede kijkbeurt. Bovendien is de moraal die Lee probeert over te brengen niet boeiend genoeg om diepgang aan de film mee te geven en lijkt het meer weg te hebben van een open deur.
jannemanneman
commentaar naam
rating
filmsuggesties