<< gorgel << cinema
synopsis
Gilbert Grape is een bedachtzame jongeman die in een afgelegen dorpje in Iowa samen met zijn twee zussen zorgt voor zijn bedlegerige moeder die vanwege overgewicht niet meer buiten komt. Gilbert verdient geld in een ouderwetse supermarkt die langzaam wegkwijnt door de komst van een megawarenhuis. Naast zijn werk en huishoudelijke taken waakt Gilbert over het welzijn van zijn licht verstandelijk gehandicapte broer Arnie. Zijn enige verzetje is een eenzame huismoeder en een enkel drankje met de doodgraver en de timmerman. Gilbert lijkt zich te hebben neergelegd bij zijn verantwoordelijkheden totdat een gestrande toerist zijn sluimerende ongenoegen aanwakkert. Lasse Hallström maakte dankzij het geraffineerde scenario van Peter Hedges (tevens auteur van het boek) en het innemende spel van de gehele cast een memorabele film over loyaliteit aan je familie, je afkomst en bovenal aan jezelf. Gefilmd op locatie in Oost-Texas in de tijdloze gehuchten rond Austin.
reacties
Deze film heb ik een jaar of 11 geleden een keer gezien en werd toen beslopen door een heel onaangenaam gevoel. Zo'n gevoel als je ook krijgt als je voor de eerste keer naar de donkere beats van de JvanT en Opgezwolle luistert.

Tijdens een lezing van Cinementaal ,waarin Elias vond dat ik overtuigd moest worden van de kwaliteit van Donnie Darko, kwam de spreker met o.a. deze film als voorbeeld. De getoonde scene was zo sterk dat ik hem wel moest kijken.

Ook al is de film een tearjerker eerste klas en krijgen we zijdelings te maken met een borderliner, is de film geweldig van begin tot einde. De film drijft misschien iets te veel op de sympathie van de toeschouwer (wat ik eerder als kritiekpunt gaf), maar dat is denk ik juist de sterke kant van de film. Het opbouwen van psychologische spanning door goeie constructies en fantastisch acteerwerk. Daarnaast is de cinematografie niet heel erg bijzonder, maar zeker niet slecht te noemen. Af en toe zijn er mooie beeldcomposities te zien die tegen het kitscherige aan schurken, maar ik geloof niet dat dit woord in 1993 al bestond.

Met de soundtrack was ik niet helemaal tevreden mee. Het klinkt niet overal even goed, maar daar kon ik de vinger niet echt op leggen.
jannemanneman
commentaar naam
rating
filmsuggesties