<< gorgel << cinema
2001: A Space Odyssey

DVD
regie
Stanley Kubrick
scenario
Stanley Kubrick
Arthur C. Clarke
muziek

cast
Keir Dullea
Gary Lockwood
William Sylvester
jaar
1968
land
Engeland
genre
Science Fiction
onderwerp
Mysterie
tijdsduur
139 minuten
synopsis
In 1999 publiceerde Het Vaticaan een top-tien van films die 'geschikt voor de gelovige' bevonden waren. De sf-film 2001: A Space Odyssey stond op acht. 'The Ultimate Trip', zoals de film vaak genoemd wordt, is reeds eind jaren zestig in trek bij horden mensen met spirituele honger. Bij uitkomst echter ontving regisseur Kubrick veel kritiek vanwege de aparte verteltrant (vier delen) en enkele trage sequenties. Zelfs in het Odyssey-jubeljaar 2001 vindt filmcriticus Roger Ebert het nog nodig de film te programmeren tijdens een festival rond de meest ondergewaardeerde films aller tijden. Verguisd of gelouterd, Kubrick heeft met zijn 2001: A Space Odyssey sciencefictionfilms in de wereld van intellectuelen gedwongen, vertelformules voor grote Hollywoodfilms doen wankelen, visuele effecten van de toekomst het heden ingeslingerd en het getoeter van Strauss' 'Thus Spake Zarathustra' voor altijd met de leegte van het heelal verbonden. Een mysterieuze monoliet is aanwezig bij de technologische evolutie van de mens; van knokkende aap in oertijden tot de astronaut (Dullea) in 2001, die dankzij computer HAL in de problemen geraakt. Ondertussen lijkt de mens psychologisch stil te staan.
reacties
Visueel een prachtige film, fantastische beelden, met daarbovenop een oh zo vaak gekopieerde soundtrack. Nu mag je eindelijk meelachen om de parodieen hierop.
jannemanneman
Geplaatst: 2009-02-21 op 20:16:13
Van de week heb ik deze film nog eens gezien. Het blijft leuk dat er op een gegeven moment ook een daadwerkelijke pauze op de DVD staat. Qua montage en pre-productie vind ik dit vooral een bijzonder goede film en natuurlijk het gebruik van muziek. Het derde en laatste gedeelte vind ik beter worden met elke keer dat ik deze film zie. Wie weet wordt het ooit nog een 5 sterrer.
jannemanneman
Geplaatst: 2009-12-13 op 12:42:04
Eigenlijk heb ik een hekel aan dit soort films. Je kunt er weinig inhoudelijks over zeggen en mensen praten er dan vervolgens zo hoogdravend over. Als de boel maar vaag genoeg is en de hele wereld het niet begrijpt dan is natuurlijk juist stoer om 'm heel erg te gaan waarderen: zo van 'je moet dit gewoon begrijpen, het kwartje moet vallen, en anders heb je verkeerd gekeken oid' of 'ik weet niet wat het is, maar het is gewoon een supergoede film'.
Ik irriteer me dan vaak aan zo'n film.

Maar goed. Deze film is een meesterwerk. Als je dat niet begrijpt dan heb je gewoon niet goed gekeken. Ik weet niet precies waarom en de inhoud snap ik niet echt, maar toch blijft het boeien.
Gerbenn
commentaar naam
rating
filmsuggesties