<< gorgel << cinema
eXistenZ

regie
David Cronenberg
scenario
David Cronenberg
muziek
Howard Shore
cast
Jennifer Jason Leigh
Jude Law
jaar
1999
land
Canada
genre
Actie
onderwerp
Mysterie
tijdsduur
97 minuten
synopsis
De films van de Canadees Cronenberg worden steevast met een flinke dosis controverse ontvangen, waarbij de reacties variŽren van 'ziek' tot 'briljant'. eXistenZ vormt hierop geen uitzondering. eXistenZ speelt zich af in de nabije toekomst en is de naam van een nieuw virtual reality-spel, ontsproten uit het brein van de legendarische game-designer Allegra Geller (Leigh). Om aangesloten te kunnen worden op het spel, moet er bij de spelers eerst een gat in de ruggenwervel worden geboord. De slijmerige, organische game-accessoires zijn typisch Cronenberg: knap verzonnen, suggestief en zeer onsmakelijk. Als Allegra tijdens een demonstratie wordt beschoten door een terrorist, slaat ze op de vlucht met een beveiligingsagent (Law). Maar in de virtuele wereld is niemand te vertrouwen en niets wat het lijkt. In Amerika werd eXistenZ tot vervelens toe vergeleken met The Matrix, die een paar weken eerder in de bioscoop verscheen. Maar het surrealisme van eXistenZ heeft weinig gemeen met dat gelikte superheldenverhaal. De wereld die Cronenberg creŽert is even weerzinwekkend als fascinerend.
reacties
Zwaar teleurstellend, best leuk verhaal, maar het einde is zo voorspelbaar dat je die chinees gelijk door z'n kop wil schieten. Leuk acteerwerk en leuke plotwendingen, maar als Reloaded dezelfde constructie bleek te hebben hadden ze de gebroeders Wachovski gelijk een schoonmaakbaantje gegeven.

Positieve punten zijn de manier waarop de "computerwerelden" ook op een smerige manier gebracht worden.

Waarschijnlijk heb ik het niet zo op Science Fiction. Ik denk dat het komt doordat de constructie vaak vrij mager is en de uitwerking te uitgebreid. Dat doet me toch een beetje denken aan het algemene probleem van Hollywood-producties.
jannemanneman
commentaar naam
rating
filmsuggesties